Ca mic aspect de psihologie a omului ‘civilizat’ – suntem prinsi intr-un mit antropologic, detaliat foarte frumos de Daniel Quinn in Ishmael, in care planeta pe care ne aflam noi este a noastra, proprietatea noastra, luata ‘pe persoana fizica’ sa facem ce vrem cu ea. Un fel de antropocentrism peste care daca pui si-o doza de capitalism salbatic, precum si-o minte moderna tare eficienta care are in cap doar optimizarea de procese, output-uri samd, ne cam duce in buda, unde suntem un pic de altfel.

Ca metric/indicator macro care ne spune ceva, pentru matematica este Doamna Mare a tuturor stiintelor, va prezint Biomasa (cu ale sale impartiri clasice analitice – matematice/statistice) dimensiune, structure, evolutie samd.

Studii multe si marunte, mai ales ceva mai recente din ultimii 10-20 de ani ne spun multisoare.

In obsesia noastra de-a cuceri planeta, am reusit sa reducem frumusetea de planeta ce ne-a servit drept leagan de nastere & ca specie (de la ce-om fi fost la Homo Sapiens) la pur si simplu noi si mancarea noastra. Citeam recent intr-un studiu ca omul si animalele sale de dimeniuni mari (vite, oi, samd – numita generic livestock) au ajuns sa reprezinte 96% din biomasa mamiferelor de pe planeta. Asta fara a pune la populatia speciei pasarii numita gaina care dupa unele estimari, se ridica in acest moment la o populatie de 20-50 de miliarde. Asta in timp ce omul, ca specie reprezinta cam 0.01% din total viata/biomasa pe Pamant.

Si pe langa asta, usor-usor dispar si multe elemente din lantul foarte complex al biosferei planetei cum ar fi insectele, care dupa unele studii, in ultimii 30 de ani au disparut cam 75% din populatia de insecte.

Asadar pe scurt: de animale mari si medii aproape am scapat, de insecte mai avem un pic, solul este intr-un stadiu mare de  poluare din pricina agriculturii industriale si-a industriei in general, in ocean 50% din biosfera marina a disparut in ultimii 40 de ani, 2/3 din pestii mari au disparut in ultima suta de ani, oceanele se acidifieaza si mor pt ca asa de multe chimicale aruncate in ele (si oceanele se ocupa de cam 50-80% din oxigenul din aer, padurile ceva mai putin).

Surse: CNN, Phys.org , The Guardian , EcoWatch , The Guardian 2, Washington Post

Peste care desigur vine incalzirea globala/schimbarile climatice la care orice-am face acum, chiar daca ne-am opri din ars chestii (petrol, carbune, samd), niste sute de-ani de-acum incolo, ce-am facut are o inertie – cu toate implicatiile de rigoare, nu foarte placute pentru specia noastra.

Imaginati-va ca-am fi putut sa locuim intr-o mica gradina Eden inconjurata de paduri si de alte animale cu care sa convietuim pasnic si armonios, cum bine-au facut unele societati inaintea noastra (cum ar fi unii ameridieni, unele triburi din Amazon samd). Si mai mult de-atat, cine stie, iterand asa mai visator, poate sa servim drept frati mai mari pentru alte specii ca sa evolueze? Dar noi am ales ‘un pic’ diferit.

Asa ca mic memento ca pe buna Planeta Pamant sunt si alte ‘chestii’ cu care ne impartim traiul, chiar daca uitam 99.99% din timp de asta.

De-aceea omul acesta are asa de mult sens.

Pam-pam 🙂 .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close